BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Офталмолог стана Лекар на годината

Офталмологът доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница беше избран за Лекар на годината.

Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и с приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията.  Доц. Оскар е в основата на инициативата “Направи Добро”, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца и са им дарени над 1000 очила. През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане. Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и желание са подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

В специалната категория „Борба с пандемията – Covid-19“ бяха отличени ген. Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия ВМА/, пулмологът д-р Александър Симидчиев, д-р Дончо Дончев, специалист УНГ, д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, д-р Стефан Узунов, директор на столичната Втора МБАЛ, и др. В тази категория бяха връчени и четири колективни награди – за болница „Пирогов“, за ВМА, за Александровска болница и за МБАЛ-Хасково.

В категорията „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България, бяха отличени д-р Димитър Цачев от Първа МБАЛ в София, д-р Станислав Коцев от МБАЛ-Пазарджик.

Награди в категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ бяха присъдени на проф. Иво Петров, директор на Клиника по кардиология в „Аджибадем Сити клиник“, на д-р Иван Вълканов от болница „Каспела“ – Пловдив, на д-р Валерия Хаджийска от Александровска болница, проф. Борис Богов-директор на Александровска болница и д-р Петко Загорчев от МБАЛ-Шумен.

Награди в категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ получиха проф. Огнян Хаджийски, бивш началник на Клиниката по изгаряния в болница „Пирогов“ и доц. Любомир Киров, национален консултант по „Обща медицина“, проф. Чавдар Стефанов от болница „Св. Георги“ – Пловдив, проф. Атанас Щерев, директор на болница „Щерев“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!