BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протестиращи мартенчани блокираха пътя Русе – Силистра с искане за чист въздух (видео)

Жители на град Мартен блокираха за кратко движението по главния път Русе-Силистра тази вечер, в резултат на което се образуваха опашки от чакащи да преминат автомобили.

Причина за протеста е несъгласието им с внесеното в Общинския съвет предложение за нов Общ устройствен план на общината. Според него, теренът на бившия Комбинат за тежко машиностроене ще стане „чисто производствена зона“. Промяната на предназначението на терена, според организаторите ще даде възможност за изграждането на предприятия от химическата промишленост, които да замърсяват както въздуха в района, така и водите на река Дунав. От екосдружение „Дунавски регион“ настояват производства, които замърсяват, да са на 750 метра от Мартен и на два километра от Русе.

Фирмите които работят на площадката на бившия Комбинат за тежко машиностроене пък настояват пред Изпълнителната агенция по околна среда и местната екоинспекция в района между индустриалната зона и град Мартен да се постави специализирана мобилна станция, която да замерва чистотата и евентуалното замърсяване на атмосферния въздух.

Планът предстои да бъде разгледан на извънредно заседание на местния парламент.

[embedded content]

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!