BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ОБНОВЕНА/ Трансакция за оръжейна сделка между офшорни фирми преминала през ББР

Трансакция за 31 милион долара за оръжейна сделка между офшорни фирми е преминала през държавната Българска банка за развитие, съобщи сайтът „Биволъ“, който се позовава на разкритията от Досиетата FinCen. Чрез тях Международният журналистически консорциум оповести как 2 трилиона долара „мръсни пари“ са преминали през пет големи американски банки.

Българка с русенски корен сред замесените в аферата със съмнителни транзакции за трилиони долари

Името на Българската банка за развитие изплува в двата оповестени от журналистическия консорциум списъка, като разследването на „Биволъ“ свързва плащането с две офшорни фирми – едната на собственик, свързван с трафик на оръжия за „Ислямска държава“, другата на български оръжеен търговец, който е партньор на Боян Петракиев – Барона. Преводът е извършен на 1 ноември 2016 година, твърдят разследващите журналисти.

Оказва е, че на 1 ноември 2016 г. офшорна фирма със сметка в банка „Пиреос“, която по-късно се сля с Пощенска банка, е превела въпросната сума на друга офшорна фирма, която пък е отворила сметка в ББР. Фирмата със сметка в „Пиреос“ се казва Heptagon Global Trading и е регистрирана в Дубай. Тя изпраща 31 милиона долара по сметка на сейшелската фирма Osiris Global Trade, която е в Българска банка за развитие.

Тъй като преводът е в долари, той е минал през кореспондентската банка The Bank of New York Mellon. Тя е докладвала за съмнителния превод на FinCen месец и половина по-късно в началото на 2017 г., пише „Биволъ“.

Краен собственик на дубайската офшорка е оръжейният търговец Хелмут Г. Мартенс, който е син на известен германски есесовец, вербуван след войната от ЦРУ. Мартенс започва бизнеса си още в далечната 1987 г., като основава компанията United International Supplies, която продава оръжие основно в Източна Европа. Доклад на изследователската група Conflict Armament Research от 2017 г. (финансиран от ЕС)идентифицира румънски гранатомети, закупени от тази фирма през 2003 г. и впоследствие използвани от „Ислямска държава“.

В официална позиция за Българското национално радио от банката за развитие съобщиха, че са спазени всички законови процедури за докладване на трансакции, както и изискванията, записани в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Що се отнася до другата компания – получател на парите, то става ясно, че Osiris Global Trade е със сметка в Българска банка за развитие и е собственост на Александър Любомиров Димитров. Същият Александър Димитров е собственик и на фирмата „Алгънс“, която има лиценз за търговия с оръжие.

Специалитетът на „Алгънс“ е да изкупува залежали партиди оръжия и муниции съветски модел и да ги пласира на международния пазар в Азия и Африка. Този бизнес процъфтява покрай програмата на Пентагона за въоръжаване на сирийските бунтовници.

Компанията му става популярна в средите, когато през 2015 г. една от гранатите, доставени от „Алгънс“, се взривява на полигона в Анево. Взривът убива американския инструктор Франсис Норвило от Тексас, баща на две деца.

Тръгвайки по следите на този инцидент, американският сайт Buzzfeed разкри, че „Алгънс“ е партньор на американската фирма Purple Shovel, получила щатски обществени поръчки за 26.7 милиона щатски долара за доставка на оръжия за Сирия.

Но също така разследването разкрива, че Димитров има връзка с Боян Петракиев-Барона, едно от знаковите лица на организираната престъпност у нас. Преди да се захване с оръжейния бизнес, Димитров е съдружник с Барона във фирмата „СИБ метал“, която изкупува скрап.

Петракиев пък е признал, че именно той е вкарал Димитров в бизнеса, пред американското издание Buzzfeed. Криминалното минало на Петракиев пък е потвърдено от Явор  Колев – бивш шеф в МВР.

Никой в замесените в схемата към момента не желае да говори пред медиите. Изключение прави единственото „Пощенска банка„, която в оригиналната дописка е посочена като банката, в която е сметката на Heptagon Global Trading. В официално съобщение до Клуб Z от заявяват, че „посочената от вас информация за офшорна фирма Heptagon Global Trading със сметка в Пощенска банка не отговоря на истината, въпросната фирма никога не е била клиент на Пощенска банка и никога не е имала сметка в нея.“

Припомняме, че Пощенска банка успешно финализира оперативното обединение с „Банка Пиреос България“ чак през есента на 2019 г., а въпросният съмнителен превод е направен още през 2016 г.

Официално нито една институция не се е свързала с банката, за да поиска данни, допълват от ББР.

През 2016 година неин управител беше Стоян Мавродиев, а малко преди държавната банка да влезе като акционер в една от търговските банки у нас тази година, стана ясно, че по времето на Мавродиев тя е отпуснала кредит от 75 милиона лева на колекторска фирма.

Източник: БНР, clubz.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!