BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Криза: Бум на депозитите над 1 млн. лв.

Глоба в размер на 1 милион лева

Глоба в размер на 1 милион лева

987 са българите с депозити над 1 млн. лв. към края на юни, съобщава „24 часа“, позовавайки се на данни на Българската народна банка.

Техният брой се увеличава с 45 в сравнение с предходното тримесечие и с цели 71 спрямо същия период на 2019 г. Това означава, че на всеки 2 дни по време на коронакризата е имало по един нов милионер с влог.

В края на второто тримесечие на 2020 г. броят на депозитите на домакинствата е 9,323 млн. лв., като данните показват, че той намалява спрямо същия период на миналата година. Размерът на вложенията е над 57 млрд. лева. Фирмените депозити обаче са по-малко – едва 582 хиляди броя. Най-много влогове – и от домакинства, и от предприятия, са направени в размер до 1000 лева.

Тенденцията в тегленето на кредити пък е към спад. 127 са престрашилите се да изтеглят заем над 1 млн. към края на юни. Кредитите на домакинствата са 2,828 млн. броя. На годишна база те намаляват с 4,1%. Размерът им обаче нараства. Общо отпуснатите пари в сектора за домакинствата за периода са около 24 млрд. лв. По данните на БНБ българите теглят най-много заеми на стойност до 1000 лева.

Фирмите са изтеглили значително по-малко кредити към края на второто тримесечие -148 хиляди броя. Спрямо края на март тази година броят на кредитите, изтеглени от предприятия, намалява с 0,8%, както и техният размер – с 1%. От началото на годината до края на юни броят на изтеглените от фирми заеми на стойност над 1 милион не падат под 5 хиляди за тримесечие

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!