BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

COVID-19 – заглушава болката

Американски учени откриха неочаквано свойство на коронавируса: според данни, публикувани в списание „Pain“, SARS-CoV-2 има способността да „заглушава“ болката.

Изследователите отбелязват, че „анестетичният“ ефект се постига чрез комбинацията на S-протеина, който осигурява проникването на коронавируса в човешките клетки, с ACE2 рецептора и други вещества.

Според проучването, невропилин-1 и VEGF-A, друг протеин, който е фактор на растежа на епителните клетки на съдовете, участват в нарушаването на предаването на сигнала, отговорен за усещанията за болка.

По този начин учените са открили възможна причина за асимптоматичния ход на COVID-19, при който болният на практика не забелязва влошаване на състоянието си. Изследователите планират да проучат по-подробно свойствата на невропилин-1, тъй като те могат да бъдат полезни за анестезиолозите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!