BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пътнически кораб и плаващ автобус ще превозват пътници между центъра на Кълъраш и Силистра

Градовете Силистра (България) и Кълъраш (Румъния) ще бъдат свързани от края на тази година с малък кораб (пътнически катамаран) и плаващ автобус, като част от трансграничен проект на стойност 2 милиона евро.

Следва укрепване на брега и изграждане на рампа, която ще осигури и достъпа на по-малки кораби до брега на река Дунав. Договорите с фирмите вече са подписани, крайната дата е 31 декември 2023 г.

Силистренци си спомнят как в миналото е имало много опити за улесняване на достъпа на туристи до румънския град Кълъраш – водни таксита и много други.

Неудобството за тези, които искат да се разходят е, че фериботът спира от румънската страна на река Дунав, но оттам трябва такси до града. „Проектът на кметство Силистра и кметство Кълъраш ще реши този проблем, защото корабите ще влизат в канала на река Дунав и ще акостират точно до парка на брега на румънския град“, обясни зам.-кметът на Силистра Мирослав Тодоров.

Катамаранът ще бъде дълъг 14 метра и широк 6 метра, ще бъде оборудван с два електромотора и ще развива скорост до 13 км/ч. Капацитетът му ще бъде 28 пътници и екипаж от двама моряци.
Двете общини Силистра и Кълъраш се стремят да внедрят нови екологични транспортни системи. Така преди години Силистра закупи соларни катамарани, с които се движи по река Дунав, без да се навлиза в чужди териториални води.

„Проектът ще бъде изключително полезен за гражданите и гостите на града. Идеята е да се създаде навигация между Силистра и румънския град Кълъраш. За целта ще закупим катамаран, а нашите румънски партньори ще закупят плаващ автобус. Тези кораби ще превозват пътници по двата бряга на река Дунав, по предварително определен график и в зависимост от нивото на реката. Очаква се разработването на туристически маршрути за гостите на двата града”, обясни Мирослав Тодоров.

Проектът „Подобряване безопасността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра“ е част от политиката на кметство Силистра за утвърждаване като предпочитана туристическа дестинация. Целта е подобряване на водния път и инфраструктурата по двата бряга на река Дунав. Предвижда се изграждането на два речни пристанищни терминала, по един на всеки бряг на река Дунав.

https://connect.facebook.net/bg_BG/sdk.js#xfbml=1&version=v17.0

Румъния🇷🇴-България🇧🇬❤супер !Пътнически кораб и плаващ автобус ще превозват пътници между центъра на град Кълъраш и…

Posted by Българи в Румъния on Tuesday, June 13, 2023

Материалът Пътнически кораб и плаващ автобус ще превозват пътници между центъра на Кълъраш и Силистра е публикуван за пръв път на Новини Силистра.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!