BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Калипетрово бе представен авторският сборник с народни песни на Милка Трендафилова

В характерен за село Калипетрово стил – дружески и задушевно, премина поредната културна проява на НЧ „Пробуда“ и Духовен център „Митрополит Иларион“ при Православен храм „Св. ВМЧК Димитрий“ – представянето на десетата книга от творческата биография на местната авторка Милка Трендафилова – сборникът песнопойка „Иван Тодорка думаше“. Библиотекарката Ирена Владимирова представи книгата със 130 авторски народни песни. Етнологът д-р Йордан Касабов, който е консултант на книгата и автор на увода в нея, допълни представата за нея с необикновеното й съдържание.

Към повода за литературната среща свой принос с изказвания имаха представители на Клуб „Иван Байчев“ – Силистра, Литературно сдружение „Реката и приятели“ – Силистра, Съюз на независимите български писатели, от Литературен клуб „Евгения Марс“ – Калипетрово, и др. Специален гост бе Клемон Боло-Суков от Бургундия, Франция, който е докторант в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ (Пловдив), и в момента е на обиколка за проучване на народни традиции в Крайдунавска Добруджа.

Народната певица Митанка Петрова, която е родственица на знаковата за Калипетрово изпълнителка на народни песни Васила Вълчева, обяви пред публиката, че е изпълнила завета на славната си вуйна – да издаде заедно със свои песни голяма част от творчеството на „добруджанската омирка“, на чието име в Калипетрово се провежда конкурс за млади певци. На нея Трендафилова е подарила 4 от своите песни, две от които бяха представени на аудиторията. Други 7 също имат свои мелодии, но все още не са изпълнявани пред слушатели.

Кристиана Еникова – млада народна певица от Музикална школа „Звездица“, и самодейците от ФГ „Калипетрово“ (двете формации са към НЧ „Пробуда“) с музикален педагог и художествен ръководител Валентин Сарафов поздравиха присъстващите с хороводни песни. Поздравления към Трендафилова отправиха инж. Николай Неделчев – областен управител на област Силистра, и Никола Узунов – кмет на село Калипетрово.

От Трендафилова участвалите в представянето научиха, че в заглавието са имената на свекъра и свекървата на авторката. Както и, че песните са създадени по нейно вътрешно вдъхновение, като някои са писани по 4-5 една след друга. Песните обхващат целия цикъл на човешкия живот – от раждането до погребението. Има песен обаче и за коронавируса. Част от творбите са на основата на наблюдения по конкретен случай в село Калипетрово. Има и такива, които са посветени на конкретни личности – революционерите за свободата на Добруджа Дочо Михайлов и Слави Алексиев, който е и съосновател на днешното читалище в Калипетрово; на протопрезвитер Добрич Чаков – предсе3дател на читалищното настоятелство, и др.

За авторката „Народната песен е светилище на духовността“ и за нея в предисловието си тя заявява: „На седенки, белянки и седянки, сватби, празници и погребения; по жътва и сборове – все песен се е пяла. Тя е в кръвта ни и е като хляба – никога не омръзва и като него вечно ще я има“. А отделно от народа се знае, че „Ако не се е случка случила, не се е песен запяла“. Както се казва, във всяка песен има житейска история и послание, поради което тя се превръща в повод за съпреживяване, при това нееднократно, а всеки път когато се изпълнява.

Всяка песен в сборника има свое заглавие, което е отново в духа на песенната традиция на българите. Разбира се, в част от песните има повторяемост на мотиви, сюжетни линии и форми на изразяване, което е характерно по принцип за опитите за съвременно подражание на вече наложен стил на изразяване в песни, измислени от автори. В същото време обаче те са доказателство, че в песенното ни творчество има стил, който е запазена марка, без да е задължително всеки стихотворец да съумява да я следва.

В „Отзив“-а за книгата етнологът д-р Йордан Касабов отбелязва: „Трендафилова много добре познава народното творчество в своята моногамна група, излязла от ендогамията на своето усещане, поради което често в сборника се усеща изригването на характерни белези на човешки съдби, предадени с изключителна душевност, резултат от това, че авторката е наясно с народопсихологията на своята общност, която е с конкретен белег в родното й село“.

Йордан Георгиев

Материалът В Калипетрово бе представен авторският сборник с народни песни на Милка Трендафилова е публикуван за пръв път на Новини Силистра.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!