BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БЦЖ-ваксината работи срещу Covid-19

Специалисти от болницата “Джонс Хопкинс” в САЩ установиха, че смъртността от Ковид-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, съобщи в. “Дейли мейл”.

Учените са отстранили фактори като икономическо развитие на държавите и процента на възрастните от населението, които биха променили резултатите. Те са се спрели на смъртността на един милион жители във всички държави, за които има достатъчно данни – 50-те с най-много случаи на заразяване. Връзката между ваксинацията с БЦЖ и по-ниската смъртност е “видима”.

За да намалят отклоненията, свързани с диференцираните криви на епидемията в различните държави, специалистите са се спрели на дните след обявяването на стотния заразен с новия коронавирус и така са правили сравнения на смъртните случаи и ваксинационните програми с БЦЖ.

Учените предупреждават резултатите им да се възприемат внимателно, защото има няколко неща, които може да ги изкривяват.

Предишни изследвания установиха, че стогодишната ваксина против туберкулоза БЦЖ (Бацил на Калмет-Герен) укрепва имунната система. Как точно става това, не е известно, но вероятно тя засилва вътрешните имунни механизми.

Сред т.нар. допълнителни ефекти е и по-голямото предпазване от дихателни болести, което е признато от Световната здравна организация.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!