BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Четирима кандидати за нов Доростолски митрополит

Св. Синод

Св. Синод

Четирима са кандидатите за овакантения престол на Доростолски митрополит. Това стана ясно след заседанието на Светият синод, на което беше разгледано внесеното писмо от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол.

В листата с кандидати са Величкият епископ Сионий, Белоградчишкият епископ Поликарп, Агатополският епископ Йеротей, Мелнишкият епископ Герасим и Константийският епископ Яков.

Предстои, съгласно Устава на БПЦ-БП, чл. 85, наместникът на овдовелия Доростолски епархийски престол – Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний – да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели и да се определят дати за Епархийски избор и за Каноничен избор. На Епархийския избор избирателите ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове.

След това на свое заседание Светият синод ще разгледа изборните книжа и ако Епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя в параклиса на Светия синод ще се състои Каноничният избор, на който членовете на Светия Синод с явно гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Доростолски митрополит.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!