BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хиляди потребители са платили завишени сметки за парно

Снимка: БГНЕС

Хиляди потребители са платили завишени сметки за парно през изминалата зима. Причината е, че цените са били определени от КЕВР на база прогнозна стойност на природния газ. В същото време обаче суровината е била с 12% по-ниска от прогнозната.

Според правилата на КЕВР, ако топлофикациите са получили повече пари, отколкото са платили за газ, това трябва да се отрази в следващите им тарифи и те да бъдат коригирани надолу. Само преди няколко дни ТЕЦ-овете поискаха огромно увеличение на цените. На някои места парното трябва да скочи с 70%, ако те бъдат одобрени.

ТЕЦ-овете искат 70% по-скъпо парно и 40% по-скъп ток (видео)

Ако комисията се ръководи от собствената си методика, би следвало исканото увеличение да бъде коригирано с надвзетите от потребителите пари. Засега няма произнасяне на КЕВР по искането за увеличение.

По думите на шефа на „Булргаргаз“ Николай Павлов разликата между прогнозната цена на КЕВР и реалната е около 98 млн. лв. Домакинствата обаче не са ги спестили, защото са плащали по завишената тарифа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!