BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици от първи, девети и десети клас – гости в Деня на отворените врати в Районен съд-Дулово

На 19 април Районен съд-Дулово проведе „Ден на отворените врати“ на тема: „Какво работят хората в съда?“.

Участие в инициативата взеха ученици от 9 а и 10 а клас, профил „Хуманитарни науки“ в ОУ“Христо Ботев“-Дулово, които за първи път посетиха Съдебната палата. Училището е дългогодишен партньор на съда в инициативите по Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Председателят на съда Емил Николаев по впечатляващ начин въведе учениците в правната материя. Под формата на ролева игра и разговори достъпно бяха пресъздадени ролите на участниците в съдебния процес-съдия, прокурор, подсъдим, адвокат, ищец, ответник, свидетел, вещо лице. Специално внимание бе отделено на отговорностите на съдебните деловодители и съдебните секретари. Разяснени бяха етапите на работа по съдебните дела-наказателни и граждански.

Младите хора получиха ценни съвети как да се предпазят от постъпки, носещи отрицателни последици в живота им занапред.

Учениците получиха Конституция на Република България и полезни образователни материали за защитата в дигиталния свят; опасностите в Интернет; притежанието на наркотици; трафика на хора и други.

Инициативата приключи с уговорка за нова среща, темата за която да изберат учениците.

Денят на отворените врати в Районен съд-Дулово продължи с посещението на ученици от I-б клас от ОУ „Христо Смирненски“-Дулово

Децата задаваха въпроси и споделяха мнение по различни казуси, свързани с неспазване на правила, нарушаване на права и последиците от това.

Интерес предизвика посещението на стаята за конвоирани лица и синята стая. В предразполагащата обстановка на синята стая децата научиха, че целта това помещение е да бъде проведено щадящо изслушване на деца, когато това е необходимо по делата.

Акцент в срещата с първокласниците беше поставен върху важността да спазват правилата, да бъдат добри и достойни хора.

Днешното посещение на първокласниците в  Районен съд-Дулово сложи началото на инициативата на съда за ранна превенция и възпитаване на правна култура и ценностно отношение към действащото законодателство.

Провеждането на Деня на отворените врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“, с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, повишаване на правната култура на гражданите, и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие.

Материалът Ученици от първи, девети и десети клас – гости в Деня на отворените врати в Районен съд-Дулово е публикуван за пръв път на Новини Силистра.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!