BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Урок по родолюбие проведе етнологът Йордан Касабов пред учениците от село Брадвари

В двора на близо 130-годишна типична в архитектурно отношение добруджанска къща в силистренското село Брадвари бе проведен „Урок по родолюбие“ с участието на етнолога д-р Йордан Касабов – бивш ръководител на кметството през 80-те години на миналия век и дългогодишен директор на местното основно училище. Събитието е част от проекта „Народно читалище „Заря-1957“ – иновативно пространство за развитие на местната общност“. Дейностите на проекта са насочени към възстановяване и развитие на творческите състави и на любителското творчество след пандемичната обстановка, както и към обогатяване на културния живот на местната общност.

Партньори в проекта са две учебни звена в село Брадвари: ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, чиито всички ученици и учители участваха в събитието, и ДГ „Детелина” (клон в с. Брадвари). Периодът за реализация на проектните дейности обхваща целия творчески сезон 2022-2023 г. Проектът е по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество 2022 г.“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“.

Поздравление към участниците в поредната народолюбива дейност по проекта бе поднесен от областния управител инж. Николай Неделчев. В него се казва: „Сигурен съм, че и Вие ще му покажете, че имате памет, заредена от спомени от Вашите родители и учители. Желая Ви приятно пребиваване в модел на истинска стара добруджанска народна къща, с каквато селото трябва да се гордее и да я поддържа“.

В присъствието на настоящия собственик на къщата, която за известен период е била етнографски и патриотичен музей „Никола Петров-Караджата“, д-р Касабов представи в едри щрихи как изглежда традиционният добруджански дом. Идеята бе сегашното поколение да узнае най-важните елементи, от който е съставен той. Покрай това обаче бяха отворени темите за бита, храненето, детските игри, облеклото и празниците.

На децата бяха показани в автентичен вид посуда от стари времена, обзавеждане на различен вид стаи, селскостопански инвентар, средства за производство на дрехи, както и отдавна излезли от употреба вещи. Включително и радио на повече от 50-60 години, тъй като в Брадвари за пръв път е бил чут глас на диктор и музика през далечната 1953 г., благодарение на тогавашния директор на училището и на висока антена, монтирана в същия дом, където бе проведен урокът. В неговия край д-р Касабов подари на местното читалище 4 от своите родолюбиви книги. Той обяви, че под печат е най-новата му книга, наречена „Милостта на времето“.

Проектът на читалището в село продължава навръх Гергьовден с поредно издание на събора „Невруз“, в който че чества празникът на пролетното равноденствия, наречен „Нов ден/нов живот“. По различни причини той бе отложен от м. март, за когато бе насрочен. Очаква се в празника да вземат участие танцови състави от няколко населени места от областите Силистра и Разград. Организатори на празника заедно с читалището са кметството, община Силистра и СНЦ „Джем“, създадено от общността на алианите, населяваща село Брадвари.

Йордан Георгиев

Материалът Урок по родолюбие проведе етнологът Йордан Касабов пред учениците от село Брадвари е публикуван за пръв път на Новини Силистра.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!