BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Умряла риба в езерото „Липник“, отговорни няма

Множество умряла риба се появи в езерото „Липник“ в русенското село Николово. Оказа се че институциите не знаят кой точно носи отговорност в случая и никой не контролира язовира.

В последните дни местните забелязват умрелите риби, котките им започват гои носят.

На 1 април клуб по спортен риболов са направили зарибяване с 1 тон каракуда. Отричат зарибителния материал да е бил заразен. Според председателя на клуба Цветомир Петров е нормално при зарибяване с 5000 бройки да има около 2% брак.

„Тези риби, които са умрели, са не повече от 50 до 100 риби, а ние сме пуснали 5000 бройки. Някои от рибите е възможно наистина да имат нужда от повече време, от климатизация, да се възстановят от превозването и от самото боравене с тях“, заяви той.

След множество сигнали от различни институции, е направена проверка на място от отдел Рибарство и контрол в Русе, но без да взимат проби от водата и без да я изследват, обходен е само теренът. Според началника на отдела Михаил Михайлов те нямат правомощие да взимат проби, а контролират само риболова.

От РИОСВ в Русе обясниха, че те също нямат отношение и не могат да вземат проби, тъй като не става дума за промишлено замърсяване.  В същото време в  езерото се наблюдава много пяна. Проверяващите и това не можаха да обяснят.

„Вижда се запенване, от къде е тая пяна, не мога да кажа. Сега няма високи температури и липса на кислород. О препарати ли е, от отрови ли е, от пръскане ли е.. водосборния район там е такъв, че няма такива ниви и да е пръскано, то още е много рано“, каза Михайлов.

Според него най-вероятно е имало забавяне при зарибяването на 1 април, рибите са били по-едри и са получили наранявания, въпреки че това е най-издръжливата риба.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!