BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът отхвърли жалбата срещу заличаването на Борисов като депутат

Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата на гражданското сдружение БОЕЦ срещу решението на Централната избирателна комисия, с което премиерът Бойко Борисов бе заличен като депутат.

Бивш член на ЦИК: Заявлението на Борисов за напускане на парламента е гавра

ВАС отказва да разглежда жалбата с аргумент, че БОЕЦ не може да обоснове правен интерес. Право да обжалват решенията на ЦИК имат само участниците в изборите, а БОЕЦ не участва.

„На гражданското сдружение не може да се признае и правото да оспори решението на ЦИК в защита на обществения интерес, тъй като това е прерогатив изключително на прокуратурата“, приема ВАС. Определението е окончателно.

Отказът си да стане депутат Борисов обясни с това, че не му трябвал имунитет. Още преди решението на ЦИК социологът и бивш член на комисията Цветозар Томов заяви, че тази практика е незаконна. Според него избраните за депутати трябва първо да се закълнат, а след това да си подадат оставките.

ЦИК заличи Борисов от списъка с депутати

Борисов не е единственият, който се отказа от мандат. Същото направиха още 14 души.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!