BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Селата в Русенско масово са без банкомати

Снимка: Unsplash

Все повече села в Русенско са без банкомати. Това е наболял проблем за местните от години. Налага се възрастните да чакат с часове на опашка за получаване на пенсията си или да пропътуват километри до града. Нередовният транспорт обаче още повече затруднява живущите в малките населени места.

„Вече втори ден, вчера е било ужас, не са стигнали парите, ето този човек не е успял да вземе, днес е втори ден, не е толкова натоварено“, казва Петранка Гецова от с. Семерджиево, докато чака пред пощата за пенсията си.

От години в селото банкомат няма. Не са помогнали множеството писма до банки с искане машината отново да заработи.

„От 3 години ходим по мъките. Наистина имаме огромна нужда от такъв банкомат. Имаме над 100 пенсионери, които са с банкоматни карти, за възрастните в много трудно придвижването до града“, казва кметът Мюжгян Халилова.

Пътуването също е оказва предизвикателство, особено в условията на пандемия, когато няма редовни автобуси.

В съседните села също няма банкомати. Кметът на село Ястребово предлага един банкомат да обслужва няколко близки села.

”Даже в Семерджиево да има или в Бъзън, може да се отиде. Те са на 3-4 км селата, може да бъдат обслужени и двете села“, казва Ехлиман Етем.

Сред водещите причини за деинсталирането на  устройствата обикновено са високите разходи за поддръжката им, както и стратегията на банките все по-активно да дигитализират повечето си услуги.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!