BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Самодейката Мария Христова отбеляза своя юбилей 80 години с фоклорен празник

Преди повече от 30 години Мария Христова основава фолклорна група „Добруджа“ към НЧ „Доростол-1870“ в гр. Силистра. От 1991 г. участията на групата носят награди и слава на самодейците в страна и чужбина. Тя успява да създаде последователи и да изгради общност от самодейци, творци и почитатели на автентичния фолклор.

Днес Мария Христова получи плакет и поздравителен адрес от д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет-Силистра, както и подаръци, цветя, поздравителни адреси от кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, от Мария Недялкова – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, от Елица Тодорова – общински съветник и сътрудник в офиса на евродепутата Емил Радев, от г-жа Иванка Ташева и г-жа Добринка Атанасова – общински съветници, от областния управител, от други институции, от приятели и семейство.

Мария Христова е родена на 8-ми февруари 1943 г. в Алфатар. Произлиза от прочут род на свещеници и учители. Вече 32 години е отговорник на Фолклорна група “Добруджа“ при НЧ“Доростол-1870“. Медалите, грамотите и отличията в нейната биография са от най – престижните форуми в страната и чужбина. Тя е награждавана от Министъра на търговията със Златна значка. Творческата енергия на Мария Христова нейният позитивизъм и постоянство будят възхищение. Няма събитие, за което тя да не е приготвила погача или песен. Мария Христова е будител за поколенията и пример за запазване на традициите не само в Община Силистра.

В изпълнение на Решение № 273/2016 г. на Общинския съвет – Силистра е отличена със званието “За граждански принос“.

Материалът Самодейката Мария Христова отбеляза своя юбилей 80 години с фоклорен празник е публикуван за пръв път на Новини Силистра.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!