BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русия гони чешкия посланик, в скандала има българска връзка

Чешкият посланик в Москва заедно с още 19 дипломати. Мярката е в отговор на действията на Прага. В неделя чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи, че страната му е обявила за персона нон-грата 18 руски дипломати, заподозрени в шпионаж.

Чешките власти обявиха, че взривът, станал през октомври 2014 г. във военен склад в с. Върбетице, е бил извършен от агенти на руската служба ГРУ. Те посочиха и имената – Анатоли Чепига и Александър Мишкин. И двамата са заподозрени за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал през 2018 г. в Солсбъри с бойното отровно вещество „Новичок“.

Анатоли Чепига и Александър Мишкин

Чешките власти твърдят, че във взривения склад имало продукция българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, собственик на фирмата „ЕМКО“, който пък се готвел да го изнесе за Украйна. В позиция до медиите от фирмата му обявиха, че никога не са се готвели да изнасят за Украйна и това може да се провери.

Емилиян Гебрев Снимка: БГНЕС

Гебрев бе отрове в България през 2015 г. подобно на Скрипал. Едва след случая във Великобритания обаче у нас започна реално разследване. Бяха повдигнати обвинения на трима руснаци. За един от тях се подозира, че е бил третият човек в отравянето на Скрипал. В крайна сметка разследването бе спряно поради невъзможност те да бъдат открити.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!