BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предлагат 650 лв. минимална заплата от 1-ви януари догодина

От 1-ви януари догодина минималната работна заплата да се вдигне и да стане 650 лв.

Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане. Увеличението й с 6,6%.

Очакванията са увеличението да допринесе за намаляване на бедността сред работещите и неравенствата в разпределението на доходите, както и да повиши  потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда и тяхната мотивация и заинтересованост от запазване на работните места и намаляване на нелоялната конкуренция.

Според данни в доклад на социалното министерство през първите три месеца на настоящата година средната работна заплата е нараствала, докато през второто тримесечие се наблюдава забавяне на този ръст и стойността на средното възнаграждение за страната е 1337 лева.

В документа е цитирана и прогноза за намаляване на работещите хора през тази година, както и покачване на безработицата с около 2 процентни пункта спрямо 2019-та година. За следващата година се очаква възстановяване в броя на заетите хора до нивото им от 2019-та.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!