BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отговорът на Москва: Защо България мълчи за взривовете 10 години?

„Добре, че все още не са ни обвинили за убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд през 1914 г.“ Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по повод твърденията на българската прокуратура, че агенти на ГРУ са отговорни за четири взрива във военни складове у нас. Ироният за убийството на ерцхерцога, станало повод за началото на Първата световна война, бе придружено и от съмнение, че България се опитва да „надмине чехите“.

Преди десетина дни Чехия изгони 18 руски дипломати заради подозрения, че офицери от ГРУ са организирали взривовете във военния склад в с. Върбетице през 2014 г. И тези експлозии са свързани с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който държал продукция в складовете и искал да я изнесе в Украйна, твърдят чешките власти. Гебрев отрича да е планирал такъв износ.

Четири взрива във военни складове са извършени от руснаци, обяви прокуратурата

Според българските разследващи продукцията, взривена у нас, също е била подготвена за Украйн и Грузия.

Лавров попита и защо българските власти са мълчали 10 години след първия взрив през 2011 г.

„Що се отнася до твърденията на българската страна, че подозира руски граждани в организирането на някакви взривове в оръжейни заводи или места, където се е съхранявала продукция на оръжейния търговец Гебрев от 2010 г., самата времева рамка времева рамка от 10 години показва, че или българската страна нищо не е знаела и изведнъж е решила да надмине чехите, които се захванаха с със събития от 2014 г. и да погледне по-задълбочено в историческа ретроспектива, или през цялото време са знаели какво е ставало, но не са го съобщавали поради някакви причини“, заяви той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!