BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На първо четене: Закрива се спецправосъдието

Снимка: БГНЕС

Парламентарната правна комисия одобри на първо четене закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Законовите промени бяха внесени от „Демократична България“ и подкрепени от БСП, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Въпреки солидната подкрепа закриването на спецправосъдието вероятно няма да стане окончателно. Очаква се в следващите няколко дни парламентът да бъде разпуснат и президентът да обяви дата за предсрочни избори.

Спецъсъдът и прокуратурата заработиха по идея на ГЕРБ в началото на 2012 г. Идеята им бе уж да се борят с организираната престъпност. Постепенно там бяха концентрирани изключително много дела с обществена значимост. През последните няколко години спецпрокуратурата отговаря и за разследванията за коруцпия, по които не може да се похвали с особени успехи. Преди да стане главен прокурор Иван Гешев бе началник на тази структура.

Против закриването се обявиха от ГЕРБ, които на практика са създателите на спецправосъдието. Гешев също не харесва идеята.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!