BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-голямата хуманитарна организация в света – Ротари Интернешинъл, празнува на 23 февруари 118 години служба на обществото

На 23 февруари 2023 г. глобалната мрежа от лидери и професионалисти, посветени на службата на обществото, известна като Ротари Интернешънъл, чества 118-ата си годишнина от своето през 1905 г. по идея на адвоката от Чикаго Пол Харис. В своето време той е казал: „Каквото и да означава Ротари за нас, светът ще ни оцени по резултатите, които постигаме“. В днешно време на негово име има награда, на която са носители и двама силистренци – инж. Веселин Андреев и д-р Марин Пейчев. През годините и двамата са били президенти на местния клуб, основан със съдействието на Ротари клуб Варна през 2000 г., но официално признат две години по-късно. Пет години след силистренския бе създаден и клубът в град Тутракан, на който спонсор (кръстник) са силистренци.

В момента РИ е организация с над 1,4 милиона членове в повече от 200 държави и територии, които променят живота на общностите по целия свят чрез значими и устойчиви проекти. Членовете на Ротари са мъже и жени от всички сфери на живота – хора на действието, работещи заедно за вдъхновяващи каузи (малки и големи; локални, регионални, национални и световни). Девизът на Ротари „Service Above Self“, т.е. „За безкористна служба“, отразява ценностите на организацията – приятелство, почтеност, многообразие, служба и лидерство, които ръководят работата на членовете ѝ за подобряване на живота на хората по света.

През годините Ротари Интернешънъл и Ротари България (от 2007 година насам в самостоятелна ротарианска област Дистрикт 2482) са осъществили множество проекти, насочени към насърчаване и опазване на мира, осигуряване на чиста питейна вода, подпомагане на образованието, изкореняване на болестите, подпомагане на майчиното и детско здраве, подобряване на икономическото развитие на местно ниво, опазване на околната среда и намаляване на бедността.

Някои от най-значимите приноси на Ротари включват създаването на Фондация „Ротари“ през 2017 г., която е инвестирала над 4 млрд. долара в хуманитарни инициативи, в помощ на глобалното изкореняване на полиомиелита чрез партньорство с други организации, сред които УНИЦЕФ и СЗО, както и за насърчаване на мира, разрешаване на конфликти и предоставяне на хуманитарна помощ на нуждаещи се общности.

Дистрикт-гуверньорът на Ротари България за 2022-2023 г. Виолина Костова сподели с всички български ротарианци, ротарактори и интерактори (вкл. за интерактклубовете в Силистра и Тутракан): „Това е денят, в който и ние, българските ротарианци, празнуваме и сме горди да бъдем част от тази изключителна организация. Но Ротари е много повече от това. Ротари е уникално семейство, защото всеки наш член е приел за своя кауза да помага на обществото дарявайки своето време и средства“. Всеки един от нас не само съпреживява мечтата на Пол Харис, но и работи активно тя да бъде актуална днес и в утрешния ден. Днес, ние преоткриваме Ротари по нов начин, защото светът се променя, и ние с него. Всеки ден, вече 90 години, българските Ротарианци влагаме своята страст и усилия в изпълнението на проекти и каузи, които имат трайно въздействие в обществото. Защото Ротарианците сме хора на действието!“

118-ата годишнина на Ротари е празник на повече от един век служба, но също така е напомняне за решаващата роля, която Ротари и нейните членове играят в справянето с най-неотложните предизвикателства в света. Чрез своя ангажимент за безкористна служба, членовете на Ротари продължават да променят общностите, на които служат, оставяйки трайна следа в живота на хората навсякъде по света. Ротарианците ежедневно работят за един по-добър свят за всички и приветстват лидери и професионалисти от всички среди да се присъединят към тази мисия.

Миналата година Ротари клуб Силистра отбеляза с юбилеен бал своята 20-ата година, тогава председателстван от най-младия си президент в своята история – Боян Боев. За това събитие четете на адрес: https://jordansilistra.blogspot.com/2022/04/20_18.html, в материала „С юбилеен бал Ротари клуб Силистра отбеляза 20-ата си годишнина“: „16 април 2022 г. Град Силистра. Ресторант „Дръстър“. Тържество „20 години Ротари клуб Силистра“, преминало с участието на представители от клубове от градовете Русе, Тутракан и Попово. За изминалата време от клуба са реализирани десетки малки и големи проекти в хуманитарната сфера. Вложени в тях са над 100 000 лева, а отделно е положеният труд от ротарианци и приятели от няколко поколения“.

Материалът Най-голямата хуманитарна организация в света – Ротари Интернешинъл, празнува на 23 февруари 118 години служба на обществото е публикуван за пръв път на Новини Силистра.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!