BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кои маски са подходящи за употреба?

Маските, покриващи носа и устата – т.нар. полумаски, които са подходящи за употреба, трябва да имат маркировка СЕ, инструкции за употреба на български език, европейски образец на декларация за съответствие, което значи да са преминали всички процедура на изпитване.

Това уточняват от агенцията по метрология, която е компетентният орган за личните предпазни средства. Според ЕК тези продукти са животоспасяващи, те трябва да покриват лицето от носа до под брадичката и могат да бъдат за еднократна или многократна употреба. В това число попадат маската на снимката. Тя е от тип FFP – със или без клапа, които филтрират 50, 92 или 98% от външния въздух. Няма как пречистването да е 100%, тъй като дори при плътно поставяне на полумаската винаги може да се “подсмуче” външен въздух. Но според СЗО те са подходящи за предпазване от коронавирус.

Европейският хармонизиращ стандарт за тези продукти е EN 149, който трябва да е отбелязан на маската, както и годината на производство и срокът на годност.

В инструкцията производителят е задължен да информира ползвателя относно препоръките за начина на коректно поставяне и употреба на полумаската – на съхранението й, на почистването й (в случай, че се предвижда). Трябва да е отбелязан срокът на годност за употреба, както и редица други важни за потребителя неща.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!