BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кестените в Русе пак обличат „пролетни одежди“

Повече от две седмици след началото на астрономическата есен кестените по русенските улици започнаха отново масово да разцъфтяват. Немалка част от тях са и с нови, свежо зелени листа.

Отрупани с кичести бели цветове са голяма част от кестеновите дървета по ул. „Борисова“, по ул. „Плиска“, в Младежкия парк. На много места цветовете са непосредствено до купчини все още неузрели плодове.

Есенния цъфтеж на дърветата е поличба за кратка и дъждовна есен, и люта и продължителна зима, твърдят стари русенци. Според природозащитници обаче, тъй като явлението се повтаря вече няколко години последователно, се дължи на глобалната промяна на климатичните условия.

Над 100 щъркели

Над 100 щъркели

Съществуват различни поверия, тъй като в миналото хората са разчитали единствено на собствените си познания и наблюдения, за да си изготвят прогноза за времето. В подкрепа на тезата си възрастните хора изтъкват и факта, че тази година щъркелите отлетяха на юг сравнително рано – още в средата на август. Според поверието ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка, а зимата – тежка и продължителна, снежна и студена. Ако щъркелите се отправят на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са нормални, обясняват старите хора. Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!