BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как да се възстановяваме след COVID-19 без риск от ново възпаление?

Възстановяването на нормалния жизнен тонус19 – физически и психологически, след прекаран COVID-19 трябва да върви плавно, защото при прибързано претоварване има риск от възникване на нов възпалителен процес в организма.

За това предупреждава руският имунолог Владимир Болибок в интервю за „Вечерняя Москва“. Болибок съветва да се обърне сериозно внимание и на хранителния режим. В храната трябва да се включат голямо количество антиоксиданти, които се намират например в зеления чай или цитрусовите плодове, съветва имунологът.

Ако работата не изисква интензивна физическа активност, тогава може да се започне на пълен работен ден. Но, ако веднага след прекаран COVID-19 се премине към сериозни физически натоварвания, те ще доведат до консумацията на голямо количество кислород, необходим за мускулите и сърдечно-съдовата система. А това, посочва лекарят, ще причини сериозно насищане на организма с кислород, което може да повлияе на нервната система на излекувания и да засили остатъчните възпалителни процеси в тялото. Всичко трябва да бъде пропорционално на здравословното състояние. Умствената и физическа активност трябва да се увеличават постепенно, категоричен е медикът.

Заслужилият лекар на Русия, професор от катедра по болнична терапия Александър Карабиненко, препоръчва в процеса на възстановяване на организма да се залага на разнообразна и здравословна диета. Освен това, за възстановяването на белите дробове трябва да се намали количеството на брашнените продукти поради факта, че те причиняват повишено производство на газове.

Изключително полезна е специалната гимнастика за укрепване както на белите дробове, така и на имунитета. Терапевтът Олга Змановская препоръчва лека физическа активност по време на периода на възстановяване и включването на повече протеини в диетата.

Същевременно трябва да се изключат или поне намалят количествата солено, сладко, пържено и пикантно. 8-часов сън също е мощен стимул за правилното възстановяване.

Пулмологът Кирил Зиков пък посъветва пушачите, претърпели коронавирус, да се откажат от този лош навик и да се придържат към балансирана диета.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!