BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изводите от Доклада на ЕК за върховенството на закона за България

Състоянието на съдебната власт, безконтролността и безотчетността на главния прокурор и състоянието на медиите в България будят загриженост.

Това пише в новия доклад на Европейската комисия върховенството на закона в 27-те държави-членки на ЕС. В доклада страната ни се споменава като една от проблемните държави заедно с Румъния, Словакия, Унгария и Полша.

Докладът отчита, че в България се предприемат стъпки за реформиране на съдебната система и преструктуриране на прокуратурата. Въпреки това правомощията на главния прокурор и ролята му във Висшия съдебен съвет продължават да са повод загриженост. Според Брюксел всички прокурори и следователи де факто са подчинени на главния прокурор. Припомня се, че липсата на възможност за разследване срещу него въпрос е повдигнат не само от Еврокомисията, но и от Съвета на Европа и Европейския съд за правата на човека.

Структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет също пораждат загриженост, отчитат от Комисията. Главният прокурор играе решаваща роля в прокурорската колегия и в редица дейности на ВСС, което е проблем, посочен и от Венецианската комисия.

Борбата срещу корупцията е посочена като водещ приоритет на правителството, отчитат от Комисията. Протестите, избухнали през лятото обаче показват недоволство на обществото от липсата на напредък в борбата срещу нея. Като положителен елемент се отчита подобреното сътрудничество между органите, които се занимават с това. Споменава се, че през първата половина на 2020 г. са започнали разследвания на високо ниво и са повдигнати обвинения по някои дела. Но въпреки това се очакват повече окончателни присъди по дела, свързани с корупцията по високите етажи. В доклада се казва, че липсата на резултати в борбата с корупцията са сред причините за протестите в България.

Непрозрачната собственост на медиите също предизвиква безпокойство в Брюксел. Според Еврокомисията са установени връзки между политици и медии. В доклада се казва, че няколко асоциации за свобода на медиите съобщават за физически или онлайн атаки срещу журналисти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!