BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Звезден „дъжд“ се изсипва от небето тази нощ

кулминацията на „Леонидите”

„Звезден дъжд“ ще се изсипе от небето тази нощ, съобщават от НАСА. Тази нощ ще бъде кулминацията на „Леонидите”, един от най-зрелищните метеорни дъждове за годината. Бляскавия звездопад започна на 6-ти и ще продължи до 30 ноември, то кулминацията е в нощта на 17 срещу 18. Ако метеорологичните условия бъдат добри, с просто око ще можем да наблюдаваме зрелищен спектакъл от около 100 “падащи звезди” на час.

„Леонидите” са най-известният „дъжд от падащи звезди”, открит още през 901 година. Космическият прах, който изгаря в атмосферата под формата на ярки метеори, е остатък от кометата „55P/Темпъл-Татъл”. „Падащите звезди” влитат в нашата атмосфера със скорост над 70 км/сек. Всяка година техният брой е различен, в зависимост от плътността на потока.

Не е необходимо специално оборудване за наблюдение на метеорите – ясно небе и топло облекло са достатъчни. Както и тъмно място, за да се видят и по-бледите метеори.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!