BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За село Черногор е най-новото краеведско издание в област Силистра

Предстои представяне в публичното пространство на идеята за създаване в област Силистра на каталог на краеведски издания, вкл. дипломни работи на ученици и студенти, както и други разработки по темата, съхранявани в библиотеките в област Силистра. В допълнение – с опция да бъде проведено събитие, подобно на това от преди няколко години, когато на едно място – пред Регионална библиотека Силистра бяха събрани автори на книги за Добруджа, тогава по инициатива на институцията „Областен управител на област Силистра“.

Най-новото краеведско издание е на Марияна Нацова „Черногор. Историческа памет за роден край“. То стана факт по линия на финансиране от МИГ „Главиница – Ситово – Крайдунавска Добруджа“ по „Програма за развитие на селските райони 2014-2020“ и е реализация на НЧ „Янко Забунов“ – село Черногор.

Полезна е информацията, че книгата е създадена по разкази на хора, а не от архив, какъвто не е останал в селото, но за сметка на това съдействие е оказано от музея в Тутракан, държавния архив в Силистра, както и от конкретни личности с интереси в същото направление. Селото има три сайта в интернет, където от години се публикуват интересни истории за него и жителите му.

Иначе от половин столетие по тези земи са живели представители на различни етноси – българи, турци, черкези, власи и преселници от македонския край. Любопитна е подробността, че преди 81 години село Красногор се присъединява към Черногор, за да станат едно населено място. Всъщност тогава се дават и нови имена на селищата в област Силистра, само две години след Крайовския договор, когато Южна Добруджа е възвърната по мирен път към майката родина България. Иначе районът още от XVI в. е част от Тутраканската кааза в Силистренския еялет (най-голямата административно-териториална единица в Османската империя).

От книгата, която е малко повече от 250 страници с богат снимков материал, читателят ще научи за произхода на името на селото, за неговото развитие през вековете, за населението, за легенди и природа, както още за бит, култура и обичаи. Не на последно място – за някогашното славно Държавно земеделско стопанство „Янко Забунов“, в многотиражката която е работил и поетът Пеньо Пенев. После от него произлиза едноименно ТКЗС, свинебаза и т.н.

Селото е имало свои участници и жертви в т.нар. империалистически войни в първите десетилетия на миналия век. Разказ има за местния православен храм „Св. Николай Софийски“, за училището, носещо името на светите братя Кирил и Методий. Селото е дало тласък за развитие в различни научни и професионални области на десетки добруджанци, включително в сферата на изкуството и занаятите. Представена е и хронология с дати и събития от 1530 г. до 2021 г. За съжаление, не е заредена с положителна емоция последната дата в хронологията, тъй като е свързана със закриване на детската градина в селото. Изписани са имената на 16 души, чито разкази са ползвани в книгата – от родени през 1929 г. до 1940 г.

Йордан Георгиев

Материалът За село Черногор е най-новото краеведско издание в област Силистра е публикуван за пръв път на Новини Силистра.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!