BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доживотен затвор за 38-годишен мъж, умъртвил 22-годишно момиче край село Руйно

Състав на Върховния касационен съд потвърди изцяло решение на Апелативен съд-Варна, потвърждаващо присъдата на Окръжен съд-Силистра, с която Мюрсел А. бе осъден за убийство на млада жена.

Припомняме, че Мюрсел А. бе предаден на съд за това, че на 25.01.2017г. край село Руйно, Силистренска област умишлено е умъртвил 22-годишната Ангелка С.

Първата инстанция – Окръжен съд-Силистра прие, че деянието е извършено предумишлено. Осъденият Мюрсел А. е извършил поредица от действия, които в своята съвкупност са довели до съставомерния резултат. Той е привел младата жена в безпомощно състояние, като я душил, след това й нанесъл удари със значителна сила в жизненоважна част на тялото, довели до несъвместими с живота увреждания, и я захвърлил на отдалечено място, където да не бъде открита. Мюрсел А. е осъществил и предварително подготвеният си план да въведе в заблуда близките на жената и полицейските служители, че жертвата Ангелка С. е избягала след като е откраднала негови пари.

На 04.12.2019г наказателен състав на Окръжен съд-Силистра призна за виновен Мюрсел А. и му наложи наказание „доживотен затвор“, което да бъде изтърпяно при първоначален „специален режим“. С присъдата той бе осъден да обезщети наследниците на жертвата /граждански ищци/ за претърпените неизмуществени вреди с общо 350 хиляди лева.

Недоволен, Мюрсел А. обжалва присъдата пред Апелативен съд-Варна, който я потвърди изцяло с решението си от 21.06.2022година.

Осъденият подаде касационни жалби до третата инстанция-Върховен касационен съд с твърдения за незаконосъобразност и наложено явно несправедливо наказание.

Според върховните съдии доводите в жалбите не намират опора в материалите по делото, атакуваният съдебен акт не страда от пороци, които .да налагат отмяната му и връщането на делото за ново разглеждане.

В мотивите на съдебното решение на върховния съд се посочва, че съдилищата са направили вярна преценка при определяне на наказателната отговорност, тъй като е установена изключителната тежест на извършеното престъпление, „то се явява извънмерно, надхвърлящо типичните представи за престъпления от този вид“. Върховните съдии са приели наложеното наказание „доживотен затвор“ като справедливо, тъй като съответства на високата обществена опасност на деянието и дееца и е в състояние да постигне целите, предвидени в Наказателния кодекс.

С окончателното си решение Върховен касационен съд остави в сила решението на Апелативен съд-Варна, потвърждаващо доживотната присъда на 38-годишния Мюрсел А., постановена от Окръжен съд-Силистра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!