BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес е Зимен Петковден, започват сватби и годежи

Зимен Петковден

Зимен Петковден

14 октомври е известен в българския фолклорен календар като Зимен Петковден. На този ден православната църква почита преподобната Параскева (Петка) Епиватска Българска, позната още като Света Петка Търновска. Празникът е известен като Зимен Петковден защото се приема, че от този ден започва зимата. Това е не само празник в чест на светицата-закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя-патрон на семейството. От този ден започва периодът на годежите и сватбите.

Зимният Петковден бележи края на стопанските работи – есенната сеитба, прибирането на реколтата. Освобождават се овчарите и започва оплождането на домашния добитък. Прави се “мърлене” или “овча сватба” – заплождане на домашните животни. За да се роди здрав и читав добитък, трябва да се спазва забраната жените да не похващат никаква работа – да не плетат, да не шият, да не перат, да не месят тесто.

От Петковден до Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври, се забраняват домашната работа с вълна, кроенето, шиенето. Вярва се, че ако човек носи дрехи скроени през този период, ще се разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир.

Имен ден празнуват всички с имена Петко, Петкана, Параскева. Обредната трапеза включва курбан чорба, яхния с овче месо и праз, сарми от лозови листа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!