BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В приказния свят на детското отделение в Тутракан най-важно е здравето на пациентите

На децата-пациенти приети за лечение в Детско отделение в МБАЛ-Тутракан и на техните родители прави впечатление приказния вид на отделението. И коридорът, и стаите са част от различни приказки, които променят в положителна посока настроението и лечението се възприема много по-леко.

Красивият вид на отделението след частичното реновиране е от преди половин година благодарение на спонсори. То е осъществено с част от средствата от дарителската кампания за закупуване на кислородна инсталация, собствени средства на болницата, а също и дарение от тутраканката Диана Статева, която на рождения си ден е обявила каузата: „Не купувайте цветя, дарете за Детско отделение”.

Тогава средствата са вложени за ремонтиране на коридора и на една стая с отделен санитарен възел.

В отделението вече е получено ново дарение – от стоматолога д-р Юрий Василев. С получените средства ще бъдат обновени леглата в стаите, а също така ще бъде оборудвана и специална стая, където децата да играят.

Детското отделение разполага с 12 легла, които при грипната епидемия и при епидемията от ковид са недостатъчни, но с разрешение от Здравната каса може да се увеличи броят им.

Трима лекари работят в Детско отделение – д-р Мария Маринова, началник на отделението, д-р Сабри и д-р Широкова. Не достигат медицинските сестри, те са 5 – само две от сестрите не са в пенсионна възраст, а понеже са малко, се налага да полагат много извънреден труд. Старша сестра на отделението е м.с. Нина Петрова.

Началникът на Детско отделение д-р Мария Маринова е родена в Търговище. Завършила е Медицински университет във Варна. Има придобити специалности „Детски болести” и „Инфекциозни болести“. Живяла е 40 години в Силистра и е работила в Детско отделение на тамошната болница. След пенсионирането си работи 5 години в Дом „Майка и дете“, а вече осма година е в Тутракан. Омъжена е, съпругът й е също лекар – инфекционист, с две дъщери и две внучки.

– От какви заболявания страдат децата през различните сезони на годината, д-р Маринова?

– През зимата страдат най-много от въздушно-капкови заболявания. Но ние по Здравна каса можем да лекуваме в Детско отделение на тутраканската болница само бронхопневмония и остър бронхиолит. Здравната каса не разрешава да лекуваме други заболявания тук. През лятото заболяванията на децата са повече гастроинтестинални – с повръщания, разстройства…
И това са пътеките, по които имаме право да лекуваме. Малко са, но е така. Сега направих заявка да можем да лекуваме и деца с остър ларингит, при което се изисква да има алерголог. При клиничните пътеки е така – трябва да има много тесни специалисти, за да може да се лекува по повече пътеки. И често влизаме в конфронтация с родителите, защото те не могат да разберат: „Как така Вие няма да ме лекувате, а ще ме изпращате да ме лекуват в друга болница?!“ И аз не искам, но така нареждат и няма как. Това е проблемът.

– Може ли да споделите интересен случай тук от Вашата практика?

– В интерес на истината, няма толкова тежко болни при нас. Аз съм работила 40 години в Детско отделение – Силистра, по друго време, и имаше страшно запуснати случаи, страшно тежки, а сега няма. Може би, хората ходят по-навреме при личните си лекари – още при най-малките симптоми – и аз, поне за 8 години в Тутракан, не съм виждала чак такива запуснати случаи с тежки бронхопневмонии, с тежко разстройство… Е, има някои случаи, в които има особени начини на протичане на заболяването, не е типичното. Когато се съмняваме за нещо, изпращаме хората в болница от по-голямо ниво – или в Русе, или в Силистра – където има денонощно наблюдения, има повече специалисти, а не да го приемем за 2-3 дни, да видим, че не се оправя и тогава да го изпращаме…

– А ако, примерно, едно дете е прието с диагноза по клинична пътека и клиничната пътека свърши, а то все още не е излекувано? Как действате тогава?

– Продължаваме лечението. За бронхопневмония пътеката е 5 дни, но детето е в доста тежко състояние, продължаваме да го лекуваме, нищо че ни е свършила пътеката. Важното за нас е състоянието на детето. Не мога да го изпиша, след като то още да кашля и утре пак да дойде… Така че, не се ръководим толкова от това, че пътеката изтича, а за нас е важно какво е състоянието на детето.

https://connect.facebook.net/bg_BG/sdk.js#xfbml=1&version=v16.0

В приказния свят на Детско отделение най-важно е здравето на пациентитеНа децата-пациенти приети за лечение в Детско…

Posted by МБАЛ Тутракан on Tuesday, February 21, 2023

Материалът В приказния свят на детското отделение в Тутракан най-важно е здравето на пациентите е публикуван за пръв път на Новини Силистра.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!