BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България първенец в ЕС по намаляла смъртност по пътищата

брой убити при катастрофи

България е първа в ЕС по намаляла смъртност по пътищата за 2020 г. Това показват предварителните данни за жертвите по пътищата в ЕС през 2020 г., публикувани от Европейската комисия.

Смъртността по пътищата у нас е намаляла с 26 на сто. През 2019 г. показателят на загиналите при пътни произшествия в страната ни е бил 90 на 1 милион души, докато миналата година е паднал 67 на 1 милион. Спрямо 2010 г. намалението в България е 40 процента

Освен в България най-голямо намаление (с 20 % или повече) е постигнато още в Белгия, Дания, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Малта и Словения. За разлика от тях пет държави членки (Естония, Ирландия, Латвия, Люксембург и Финландия) отчитат увеличение на смъртните случаи, въпреки че броят на жертвите в малките държави подлежи на значителни колебания на годишна основа.

Почти 18 800 души са загинали при пътнотранспортни произшествия миналата година, което представлява безпрецедентен годишен спад от 17 % спрямо 2019 г. Това означава, че през 2020 г. жертвите по пътищата на ЕС са с 4000 по-малко в сравнение с 2019 г.

Най-безопасни остават пътищата в Швеция, докато Румъния отчита най-високия процент през 2020 г. Около 70 % от смъртните случаи по пътищата в градските райони в целия ЕС са свързани с уязвими участници в пътното движение, в т.ч. пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!