BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

In memoriam: 44 години от труса във Вранча, взел над 100 жертви

Свищов почете паметта на жертвите от земетресението

С поднасяне на цветя пред паметните плочи, поставени на улица „33-ти Свищовски полк“ и на пл. „Велешана“, жителите на Свищов отдадоха почит към жертвите най-силното и с най-много жертви земетресение в региона – земетресението във Вранча.

41 годиниЗеметресението с магнитуд 7,6 по Рихтер в 21,20 часа на 4 март 1977 г. отне само в Свищов 109 жертви. В Русе жертвата бе една. 27 от загиналите бяха деца. Общо жертвите в Румъния и в България са над 1600, повечето от тях в Букурещ.

Сред останалите загинали има 11 служители на МВР, 6 учители, 15 инженери, 4 директори на институции и др. Труповете на загиналите хора са подредени в коридорите на местната болница за разпознаване от близките.

Разрушени бяха напълно жилищния блок на Градския народен съвет и общежитието на химическия комбинат „Свилоза“. Засегната е и строената от майстор Кольо Фичето църква „Св. Троица“.

Часове след земетресението милиция и военни от поделението в Белене започват операция по изваждане на пострадалите изпод отломките на сградите. Работата им се усложнява от продължаващите вторични трусове, някои от които също доста силни, от 3 и 4 степен.

От всяко мъртво тяло се изземват пръстови отпечатъци, чрез които след това се извършва неговата идентификация. Прегледите направени от лекар патолог показват, че повечето от хората са загинали от задушаване.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!