BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

9 русенци подадоха декларации в първия ден на данъчната кампания

24 данъчни декларации

9 русенци подадоха годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данък върху доходите на физически лица н първия ден на данъчната кампания, съобщиха от офиса на НАП в Русе.

От там напомнят, че самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и наемодателите  вече са задължени да подават декларациите си само по електронен път.

Вече ще има 2 месеца повече за получаване на  5% отстъпка или до 500 лева от данъка за довнасяне, допълват от НАП. В предните години този стимул се предлагаше до края на януари. Сега този срок се удължава до края на март с изискването декларациите да се подадат по електронен път, данъкоплатецът да няма неплатени задължения към НАП и налогът да е внесен до 30 март.

През миналата година в офиса на НАП  в  Русе  бяха регистрирани  18 548  декларации, като 52 % бяха подадени по електронен път, от които с ПИК от агенцията  6 587   бр., а с електронен подпис 2 920  бр. На гишетата в офиса бяха приети  6 178   декларации, а през пощенските клонове в региона бяха изпратени още   2 859 формуляра.

До края на април всеки български гражданин, който е получил доходи, различни от тези по трудов договор, например от наеми, хонорари и др., ще трябва да декларира това пред приходната агенция.

Данъчната кампания за 2020 г. обаче ще протече с няколко съществени новости. Освен традиционното попълване и подаване на хартиени формуляри или техните електронни аналози чрез сайта на агенцията, които стартираха днес, от началото на месец март на данъкоплатците ще бъдат предложени  за подаване по електронен път и автоматично попълнени ГДД, които те трябва да проверят за достоверност и да потвърдят подаването им със своя ПИК от НАП или квалифициран електронен подпис.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!