BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

9 май: 70 години на европейска солидарност

честваме общия празник – Деня на Европа

На днешната дата българите, заедно с другите граждани на Обединена Европа, честваме общия празник – Деня на Европа.

Началото е преди 70 години – в далечната 1950-а. След Втората световна война Европа е разрушена не само физически, разрушена е нейната икономика. Политиците, съветвани от икономистите, осъзнават, че ако искат просперитет, мир и благоденствие в Европа, трябва да преодолеят съперничествата между европейските страни, наследени от предишни периоди.

На 9 май в Париж, при заплахата от трета световна война, френският външен министър Робер Шуман прочита декларация пред международната преса, в която призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят своето производство на въглища и стомана в “първата конкретна основа на една Европейска федерация”.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9-и май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

За разлика от други години, през настоящата празненства няма да има, тъй като в повечето страни действат ограничителни мерки заради пандемията от COVID-19. Събитията са сведени до скромно отбелязване или тяхната организация е пренесена онлайн поради мерките за физическа дистанция.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!