BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

83 положителни проби в дом „Възраждане“, психолог работи с обитателите

83 са положителните проби за коронавирус на обитателите на дома за възрастни хора „Възраждане“, съобщиха от Община Русе.

Тествани са били всички служители и обитатели на дома. Към момента 16 души с положителни проби се намират във вилата на Общината в с. Николово. Други 38 са поставени под карантина на 4-тия етаж в дом Възраждане, където има капацитет за общо 60 места.

Първи и трети етаж в дома са запазени за потребителите, дали отрицателни проби за COVID-19.

По думите на директора на социалното заведение Ани Венкова, преместването на хората с положителни проби на 4-тия етаж не е било безпроблемно. За целта е била потърсена помощ от външен психолог. Двама души с положителна проба са отказали да бъдат изведени от стаите си, като за тях се прилагат допълнителни мерки, за да се изолират от останалите потребители.

От Русенския университет са осигурили 2-ма души, които ще бъдат назначени в дом Възраждане като социални работници. Търсят се още 5-ма доброволци, които да извършват помощни дейности и доставка на храна. Има нужда от медицински сестри и санитари, които да помагат на възрастните хора и да извършват манипулации.

Ннма подготвен алгоритъм, по който да се работи в такава ситуация и Община Русе се явява пионер в организацията на дейности от такъв мащаб, подчерта директорът на общинската Дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров. Той допълни, че дейностите се осъществяват в съгласие с изискванията на РЗИ и се поддържа непрекъсната комуникация между институциите. Във вилата в с. Николово се работи на денонощен режим, като там са ангажирани щатни служители от дом „Възраждане“. За обгрижването на настанените в дома хора с отрицателни проби помагат доброволци от БЧК.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!