BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

8 май – Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

На 8 май се отбелязва Световния ден на двете най-големи хуманитарни организации в света – Червения кръст и Червения полумесец.

На този ден преди 192 години е роден големият човеколюбец Анри Дюнан – идеолог и създател на международното червенокръстко движение. Днес 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец изповядват неговите идеи за хуманност, солидарност, взаимопомощ на фона на новите критични предизвикателства на динамично променящия се свят. Сред тях е и създаденият преди 142 години Български Червен кръст.

В момента хилядите  доброволци осъществяват мащабна кампания в подкрепа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и на Министерство на здравеопазването за справяне с епидемиологичната обстановка. Това е поредният хуманен акт пред лицето на страданието, а успехът на кампанията е доказателство за наличието на висока социална отговорност у българина, на съпричастност, човеколюбие и благородство, на доверие към Българския Червен кръст.

Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. Една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

Честит празник!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!