BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

555 лица в Русе получават помощ по домовете си

С налагането на строгите препоръки към възрастните хора да не излизат, Общините обявиха специална грижа за възрастни, болни и трудноподвижни хора.

Община Русе подава ръка на болните и възрастни хора

Едни от първите, потърсили помощ в тези трудни времена, са сем. Цветкови. И двамата са над 75 години. Казват, че съседите им купуват храна и дребни неща, но са имали нужда от помощ с купуването на лекарства.

Отзовава се доброволецът Стоян Василев, който разказва, че е взел рецептурните им книжки, които е заверил, а след това е купил и нужните лекарства.

“Ние сме самотни двамата, нямаме деца при нас, няма кой да ни помогне и се надяваме на такива добри хора като вас.”, сподели Христо Цветков с доброволеца.

Христо обясни, че с жена му Снежана са най-притеснени да не се наложи да посетят лекар. Той обясни, че има проблем с ръката, но за момента не е сериозен и го оставя на заден план.

Община Русе има изключително добре развита мрежа от социални услуги, които се предоставят в домашна среда. Това е и причина в монета да няма голямо търсене, тъй като хората са обгрижени така или иначе.

“Към настоящия момент обхващаме домашен социален патронаж, който предоставяме съгласно изискванията и съгласно заповедите на 555 лица”, каза Катя Петрова – директор на дирекция “Здравни и социални дейности”.

Тя обясни още, че обществените трапезарии продължават да работят, но хората могат да минават на определено време, за да взимат своята храна и да я консумират на друго място.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!