BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

173 години от рождението на Ботев

На 6 януари 1848 година (25 декември 1847 г. стар стил), се ражда една от най-светлите личности в българската история .Христо Ботьов Петков, известен още като Христо Ботев.

Христо Ботев е уникално съчетание на мисъл, слово и дела, при което героичните думи се превръщат в героични дела и обратно.

Христо е първородният син на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева. През юни, 1863 година Христо Ботев завършва калоферското  третокласно училище под ръководството на своя баща. През октомври, същата година, с помощта на Найден Геров заминава за Одеса, където се записва като частен ученик в гимназията. Тогава прави и първите си поетически опити. Написва стихотворението „Майце си“. На 15.04. 1867 година стихотворението е публикувано във вестник „Гайда“ под редакцията на П.Р.Славейков.

На 11 май,  празникът на Светите братя Кирил и Методий, Ботев призовава поробения си народ на бунт срещу чорбаджии и турци, след което се налага окончателно да напусне Калофер. Зимата на 1868 година прекарва в една запустяла вятърна мелница край Букурещ заедно с Васил Левски. Ботев е възхитен от способността на Апостола да преодолява лишенията и трудностите. В средата на българските революционери–емигранти Ботев се запознава с Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През 1868 година се записва в четата на Желю войвода и тогава написва стихотворението „На прощаване“.

Ботев се изявява и като публицист. Пише статии, фейлетони, сатира.  Словослагател е в печатницата на вестник „Дунавска зора“, под негова редакция излиза вестник „Зора“.

През 1875 година заедно със Стефан Стамболов  издава стихосбирката „Песни и стихотворения“.  През май, 1876 година, след новината за Априлското въстание става воевода на чета от 200 момци, с които слиза от кораба Радецки, целува българската земя и тръгва към своята Голгота.

Личността на Христо Ботев свързваме не само с Българското възраждане, но и с въжделението на българина към свобода на духа и достоен живот, основан на справедливост и равнопоставеност в обществото. През краткия си живот Христо Ботев създава неголямо, но силно въздействащо творчество, с което растат и се възпитават поколения българи. В творчеството на Ботев е вграден силния му и непокорен човешки дух. Христо Ботев осъществява най-голямата си мечта – да отдаде живота си на освобождението на България.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!