BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

1461 бебета дойдоха на бял свят в двете русенски болници

Сестри близначки родиха

1461 бебета са се родили през 2019 г. в АГ-комплексите в Университетските болници „Канев“ и „Медика“ в Русе.

Това показват данните на двете лечебни заведения на днешния Ден на родилната помощ. 1184 са дошли на бял свят в АГ-комплекса на Университетската болница “Канев” в Русе. 277 са проплакали в отделението към УМБАЛ „Медика-Русе“

21 двойки близнаци са се родили в УМБАЛ „Канев“, 9 – в „Медика“. Най-едрото новородено през 2019 г. е тежало 5370 гр. То е дошло на бял свят в УМБАЛ „Медика“. Бебето с най-ниско тегло е момиченце – 900 грама, родило се е под грижите на лекарите в УМБАЛ „Канев“.

Общо в двете болници са се родили 30 двойки близнаци. 21 от тях са проплакали за първи път в УМБАЛ „Канев“, девет – в УМБАЛ „Медика“. В УМБАЛ „Канев“ е регистрирано и раждане на тризнаци.

Най-младите майки са били на 14 години.  Едната е родила рожбата си в УМБАЛ „Канев“, другата – в „Медика“. В УМБАЛ „Канев“ е родила рожбата си най-възрастната родилка – жена на 49 години. По данни и на двете болници, по-голяма част от жените са предпочели да родят рожбите си по естествен път. От „Медика“ посочиха случай на нормално раждане на близнаци, след инвитро, който е рядкост.

Общо 165 са били недоносените деца през 2019 година. 143 от тях са дошли на бял свят под грижите на неонатолозите в УМБАЛ „Канев“, другите 22 – в УМБАЛ „Медика“.

Родените в УМБАЛ „Канев“ бебета от 1 януари 2020 г. насам са  59 – 33 момиченца и 24 момченца. Родени са и три двойки близнаци. Недоносените бебета са 5. Най- младата януарска майка е на 15 години, а най- зрялата е на 40 години.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!