BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

139 години от създаването в Русе на първото морско и техническо училище в България

На днешния ден се навършват 139 години от създаването на първото морско и техническо училище в България.

Със заповед № 7 от 9-ти януари 1881 година на министъра на войната на Княжество България в Русе се създава Морската машинна школа. Целта е подготовка на машинисти и огняри за корабите на създадената по-рано Дунавска флотилия, прераснала по-късно в Българския Военноморски флот. Курсът на обучение в училището  е три години По-късно школата става първото морско и техническо училище в България. За основател на школата се смята капитан-лейтенант Александър Конкеевич, първият командващ Дунавската флотилия.

Годишнината ще бъде отбелязана с полагане на венци и цветя в двора на Флотската кула, намираща се на ул. „Тодор Минков“ 12, пред паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкеевич. Началото на церемонията ще бъде в 12 часа.

Организатори на събитието са Областна администрация в Русе и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, по инициатива на Клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!