BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Решено: „Зелено“ за референдумиТЕ. Дори за държавното устройство

Всички въпроси, които са от компетентността на Великото народно събрание, вече ще могат да бъдат подлагани на референдум. Това изненадващо реши мнозинството в парламента днес, след като ГЕРБ подкрепи предложение на „Обединените патриоти“, което първоначално отхвърляше.

Така в България вече ще може да се проведе референдум по въпроси като формата на управление, в т.ч. дали страната да бъде не парламентарна, а – президентска република, за правата на гражданите, в т.ч. дали да се въведе образователен ценз при гласуване, както и за промени в конституцията, в т.ч. свързани с мандата и правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета, намаляване на броя на депутатите от 120 на 240 и др.

Дори обаче евентуален референдум по тези въпроси да бъде успешен, за промяна на конституцията в такава посока отново трябва да бъде свиквано Велико народно събрание.

От „Дневник“ припомнят, че промените бяха прокарани чрез преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс при гласуването на последния му текст около 14.00 часа днес. Законопроектът за промени в изборните правила бе гласуван в продължение на два дни от парламента, или общо 12 часа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!