BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Преди 85 години „Кралят на рока“ изпял първата си „нота“

Преди 84 години „Кралят на рока“

Въпреки че от дълго време не е между живите, изпълненията му звучат в целия свят, а популярността му е като на съвременна музикална звезда.

Елвис Пресли е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи в семейството на Върнън и Гладис Пресли. Още като малък пеел с баща си по време на религиозни събирания, концерти, в църквата. Кралят на рока прави първия си запис през 1953 г., когато печели награда от 5 долара на местен музикален конкурс, на който изпява баладата “Old Shep” (Старият овчар). Записът е осъществен от продуцента Сам Филипс, във фирмата “Сън Рекърдс”.

На следващата година Филипс го кани отново и той дебютира вече професионално с “Всичко е наред” (рокабили). Следват изяви в “Гранд Оул Опри” в Нешвил (26.09.1954), през септември – по радиото, през март 1955 г.- по телевизията. В началото на 1956 г. записва “Хотелът на разбитите сърца”, на 28 януари 1956 г. се представя по националната телевизия. В първия си филм – “Обичай ме нежно”, Пресли се снима още през 1956 г. До 1972 г. участва общо в 33 филма без особена художествена стойност. През 1969 г. се завръща отново на сцената, като се утвърждава с участието си в шоупрограмите на Лас Вегас.

Умира на 16 август 1977 г. от сърдечен удар в имението си “Грейсланд”, превърнато по-късно в музей.

Елвис Пресли може да се определи като най-важния изпълнител на 20-и век в американската популярна музика. Не задължително най-добрият, и със сигурност не най-последователният.

“Преди Елвис нямаше нищо”, казваше Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определя музиката му като “прошепната мечта в ухото на публиката”.

Но никой не може да оспори, че той е музикантът, допринесъл най-много за популяризирането на рокендрола. Ако погледнем безпристрастните цифри, неговото влияние може да се нарече феноменално. Безброй международни изключителни хитове от средата на 50-те до средата на 70-те. Музиката му продължава да се продава в огромни количества и след смъртта му през 1977-а, което го прави един от най-продаваните изпълнители в историята.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!