BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Преди 111 години България става свободна и независима държава! 

Преди 111 години България

На днешния ден преди 111 години България записва едно от най-знаменателните събития в историята си – „стъпва“ на политическата карта на света като свободна и независима държава!

Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

На тази дата (6 октомври по стар стил) в църквата „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за независимо Царство, провъзгласява се за Цар на българите и скъсва васалната връзка с Османската империя.

Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Променя се статутът на страната в международните отношения и се дава решителна крачка към модерно развитие и националното обединение. С него за основна цел на пълноправната независима държава се обявява Освобождението на всички поробени все още българи и обединение на българските земи. Затова актът на независимостта е акт на достойнство на един народ и един политически елит!

Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!