BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

По-малко водолюбиви птици преброиха орнитолозите

Водолюбивите птици по поречието на Дунав край Русе и в резервата „Сребърна“ тази година са по-малко от абичайното.

Това са показали  са резултатите от 45-ото среднозимно преброяване на водолюбиви птици. Според специалистите, причината е необичайно топлата зима в Северна и Западна Европа.

По течението на реката от „опашката“ на остров Батин до района на бившето предприятие „Хлебна мая“ в Русе са наблюдавани зеленоглави патици, голям корморан, малък гмурец, речни чайки, гларуси и морски орел, а на територията на резервата – големи ята кафявоглави потапници, голям корморан, неми лебеди, единични екземпляри от вида голяма бяла чапла и други птици.

Резултатите ще се обобщят и изпратят в Изпълнителна агенция по околната среда, тъй като Среднозимното преброяване на зимуващите водолюбиви птици е част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Данните от преброяването ще дадат ценна информация за състоянието на популациите на защитените видове птици и за промяната в поведението им в контекста на климатичните промени, смятат специалистите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!