BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Подновиха клиничните тестове за Ковид ваксината

Фармацевтичната компания „Астра Зенека“ обяви, че подновява клиничните тестове на ваксината за коронавирус, разработвана съвместно с Оксфордския университет. Това става след одобрение на британския регулатор, който отговаря за лекарствата.

Изпитанията бяха спрени преди дни след неочаквана реакция и разболяване на пациент. От компанията тогава обявиха, че това е рутинно прекратяване на опитите при появило се нежелано заболяване, което ще позволи да се направи задълбочен анализ на данните.

Целта на клиничните изпитания на препарата AZD7442 – комбинация от две моноклонални антитела, е да установят дали той е безопасен и се понася добре.

В изследването са включени 48 здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години.

Моноклоналните антитела имитират естествени антитела, произвеждани от организма за борба с инфекции. Те могат да се синтезират в лаборатория за лечение на болести. Сред настоящите им приложения са в борбата срещу някои видове рак.

Амбициите на компанията са да е готова с ваксината до декември тази година.

Междувременно в края на август Европейската комисия съобщи, че е подписала договор от името на страните членки на ЕС с британския фармацевтичен гигант Астра Зенека (AstraZeneca) за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната потенциална ваксина срещу новия коронавирус.

За малко над 2 милиона броя е българската заявка.

Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!