BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отбелязаха 145-годишнината от подвига на Червеноводската чета

С освещаване на знамето и тържествено шествие членове и симпатизанти на ВМРО отбелязаха 145-годишнината от подвига на Червеноводската чета-

Сред присъстващите бяха вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който е и председател на ВМРО, депутатът Искрен Веселинов, обласгтният управител Галин Григоров.

Макар и по-кратка и със значително по-малко хора, заради ограниченията, наложени от пандемията от коронавирус, програмата включваше освещаване на знамето на Червеноводската чета, както и панихида в двора на черквата на село Червена вода. Веднага след това последва тържествено изнасяне на знамето и шествие до паметника на Тома Кърджиев, където в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

Също така всеки присъстващ имаше възможността да положи комитска клетва. Проведе се и молебен за здравето и благоденствието на българския народ, гръмна и черешово топче.

„Хубаво е, че през последните десет години патриотичните чувства се възраждат след едно дълго утопично време! Българите разбраха, че притчата за хан Кубрат, неговите синове и снопа пръчки е в основата на нашата национална идеология. Именно затова започна едно възраждане на подобни събори и инициативи, в които хората се върнаха към българските ценности и традиции. Радвам се, че едно от огнищата на това възраждане е Русе и по-конкретно събора в Червена вода. Крепете българщината и  вярвайте, че Бог е с нас!“, каза пред присъстващите Красимир Каракачанов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!