BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кои държави в ЕС отварят границите и кога?

С облекчаването на мерките, въведени поради пандемията от коронавирус, страните от ЕС започват да отварят границите си, така че мнозина се чудят къде могат да отидат на почивка, но само Гърция и България обявиха отварянето на границите със Сърбия.

Евронюз прави обзор кои държави от ЕС отварят границите и кога.

България

България обяви отварянето на границите със Сърбия и Гърция от 1 юни.

Гърция

Гръцките граници ще отворят на 15 юни, но само за граждани, идващи от Германия, Израел, Кипър, Балканите и балтийските държави. Туристите ще могат да влизат в Гърция без тест за коронавирус или задължителна карантина, когато международните полети стартират от 1 юли.

Хърватия

Хърватия отвори границата си със Словения в средата на май и трябва да направи същото днес с Австрия, Чехия, Унгария и Словакия.

Унгария

Унгария отвори границите си с Румъния и от сряда границите си със Словакия и Чехия, но с ограничения.

Италия

Италия планира да отвори границите си на 3 юни за граждани на ЕС, Великобритания, Шенгенското пространство, Андора и Монако.

Испания

Испания ще отвори границите си за туристи на 1 юли.

Франция

Френските граници остават затворени поне до 15 юни, с изключение на гражданите на ЕС, които живеят във Франция, сезонните работници и гражданите на ЕС, работещи във Франция.

Германия

В Германия проверките на границите с Австрия, Швейцария, Франция и Дания и за пътници, пристигащи със самолети от Италия и Испания, остават в сила до 15 юни.

Австрия

Австрия планира цялостно да отвори границата с Германия на 15 юни.

Великобритания

В момента границите на Великобритания са отворени. От 8 юни посетителите от чужбина ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Чехия

Чехия отвори границите си с Германия и Австрия на 26 май и със Словакия и Унгария на 27 май, но с ограничения.

Нидерландия

Нидерландските граници са отворени за пътуващи в Шенгенското пространство, но е препоръчително да се избягват всички пътувания, които не са наложителни.

Белгия

Границите на Белгия остават затворени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!