BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес е Банго Васил, циганската Нова година

Днес е циганската Нова година

Днес е циганската Нова година. На 14 януари циганите по света празнуват Банго Васил – Василица – циганската Нова година.

Банго Васил /куция Васил/ е един от най-големите и най-почитаните от всички цигани празници. Според циганските легенди Банго Васил е застъпник и защитник на ромите. Смята се, че той спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да ги погълнат, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Те се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава циганите почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

На трапезата на Банго Васил задължително трябва да има гъска или петел. Слагат се още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. До полунощ на 13-ти, когато настъпва Васильовден и Новата година, къщата остава заключена, за да не избяга късметът.

Посрещането на Банго Васил, а чрез него – и на Новата година, заема важно място в празника. То се реализира по два начина – чрез сурвакане и чрез превъплъщаване на главата на семейството в ролята на Банго Васил или на негов пратеник. В полунощ настъпва Васильовден и Новата година. От този момент започва сурвакането. Сурвакарите пожелават здраве, плодородие и късмет. Техните думи обикновено са кратки и семпли – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ при бургуджиите, „Акулсъ – бакулсун иере саулсун!“ – „Сурва Весела Година – догодина пак жив и здрав“ при хорохане-рома и т.н. Както и в българската традиция, на сурвакарите се даряват сушени плодове, бонбони, пари.

По-голям интерес представлява обичаят с превъплъщаването в ролята на пратеник на Банго Васил. С влизането си в къщата се провиква: „Васили авалъ“ – „Васил дойде“ и хвърля житото и ориза. Децата събират колкото се може повече от него, защото това е късметът, който Свети Васил им носи. После започва сурвакането, като първо главата на семейството (пратеника на Свети Васил) сурвака всички за здраве и късмет. Всичко това се прави с особена тържественост, защото се вярва, че носи плодородие, щастие и късмет.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!