BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вдигат пенсиите от 1 юли

средната пенсия в Румъния от догодина

Минималната пенсия за стаж и възраст става 250 лв. от 1 юли. Увеличението е с 13,9% спрямо сегашния ѝ размер, съобщават от Националният осигурителен институт.

Всички останали пенсии, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 6,7 на сто. Таванът на пенсиите се запазва на 1200 лева, а средната ще достигне 412 лева.

Минималната лична пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90% с трайно увреждане е в размер на 115 от стажа за стаж. Така тя ще бъде 287,50 лева. За хората с инвалидност от 71 до 90 процента – 262,50 лева.

Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване също са процент  от минималната за стаж и възраст. За тях съответно определеният минимум е 312,50 лева, за хората с най тежки увреждания и 287,50 лева за тези с 71 до 90 процента увреждане.

С най-ниския размер и след осъвременяването остава социалната пенсия за старост. От първи юли тя става 141,63 лева. Добавката за чужда помощ, която е 75% от социалната, ще бъде 106, 22 лева.

Новите размери на пенсиите ще бъдат изплатени на лицата с редовното плащане на пенсиите през месец юли на 2020 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!