BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ясеновец – под 14 дневна карантина

Разградското село Ясеновец стана второто селище в България, затворено за 14 дни заради значителен брой заразени с коронавирус

Изградени са контролни пунктове на всички входове и изходи на селото, включително и на черните пътища. За улеснение на тези, които преминават транзитно е създадена по-различна организация. Те получават бележка на входящия пункт, която представят на изходящия за проследяване на маршрута им. А в селото се влиза и излиза само със служебна бележка или по строго належащи причини. Създаден е кризисен щаб, който създава организация за подсигуряване нуждите на блокираните жители.

Област Разград беше една от малкото в страната където до скоро не беше регистриран случай на коронавирус. Сега те са 14 като 9 от тях са в това село. Четирима от заразените са в инфекциозното отделение в болницата в Разград като състоянието им е добро. Останалите петима са под домашна 28-дневна карантина.

По непотвърдена информация заразата е плъзнала от млад мъж, завърнал се от Германия, който изкарал задължителната 14-дневна карантина, но предал заразата на бебето си. От него пък се заразили близките.

В селото, където живеят близо 3000 души има известно напрежение, заради внезапното му затваряне. Хората са притеснени дали ще могат да се сдобият със стоки от първа необходимост и дали ще могат да получат спешна медицинска помощ.

По думите на областния управител Гюнай Хюсмен, създадена е организация магазините в селото редовно да се снабдяват с необходимите стоки. Допуска се излизането на хора, отиващи на работа, след представяне на бележка от работодателя. Здравните власти продължават тестването на всички хора, имали контакт със заразените.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!